← Vissza a főoldalra


Tehetségfelmérés, tehetség-tanácsadás

Vajon tényleg olyan ügyes / okos / kreatív / érdeklődő a gyermekem mint amilyennek látom? Vajon tényleg értelmesebb, mint a kortársai, vagy csak én vagyok elfogult? Tényleg különleges a tudása / memóriája / logikája / kíváncsisága? Szokták ezt tudni ennyi idősen a gyerekek? Vajon megmarad ez az előnye a többi gyerekhez képest? Tanítsam? Fejlesszem? Milyen iskolába írassam? Lehet már tudni, hogy miben tehetséges? Mik az erősségei? Van esetleg terület amiben le van maradva?

Ezek a tehetség-tanácsadás leggyakoribb kérdései. Valóban releváns kérdések, hiszen minden szülő szeretné, ha gyermekét a legmegfelelőbb módon segíthetné képességei kibontakoztatásában. Ám ehhez szükség van arra, hogy minél többet tudjon gyermekéről – döntései, cselekedetei hátterében a gyermekével kapcsolatos tudása, ne feltételezései, hiedelmei álljanak.

A tehetség-tanácsadás egy, a gyermek képességeinek, személyiségének, érdeklődésének, és motivációinak komplex, részletes feltérképezéséből, és a szülőnek történő tanácsadásból álló folyamat.  A tehetségről, tehetséggondozásról ezen a linken talál érthető, összeszedett információt.

További információ és jelentkezés a http://nagykep.hu weboldalon.


Pályaorientáció, pályaválasztási tanácsadás

A középiskolai évek alatt sokan egyáltalán nem foglalkoznak a pályaválasztással, elintézik a kérdést azzal, hogy majd “egyetemre, főiskolára szeretnék menni”. Amikor elérkezik a döntés pillanata, sokan csak akkor jönnek rá, hogy nem áll megfelelő mennyiségű információ a rendelkezésükre ahhoz, hogy felelősségteljes döntést hozzanak. Önmagában az, hogy valaki egy adott tantárgyból jobban teljesít, és ez alapján nagyobb az esélye valahova, még nem pályaválasztás. Az egyetemen / főiskolán tanultak, és a később végzett munka az esetek többségében beszélő viszonyban sincs a középiskolai tantárgyi tananyaggal.

Milyen információ hiányzik a legtöbbször a döntéshez?

  • önismeret: saját motivációinak, érdeklődésének, képességeinek (erősségeinek és korlátainak) ismerete
  • a különböző foglalkozások ismerete
  • a felsőfokú képzések tartalmának ismerete
  • a hazai és nemzetközi munkaerőpiac működése, elvárásai különböző területeken

A pályaorientáció és tanácsadás a fenti információk megszerzésében segíti a fiatalokat. Legnagyobb részben önismeretet ad, hiszen minél jobban tisztában van valaki saját magával, annál valószínűbb, hogy számára előnyös, felelős, reális döntéseket tud hozni –  önmagáról és a világról szerzett tudása, és nem önmagával és a világgal kapcsolatos hiedelmei alapján dönt.

A pályaorientációs tanácsadás a 2016/2017-es tanévtől szünetel.